Valeriu Tabără, ASAS, adresă către ministrul Oros să permită accesul la fonduri UE pentru stațiunile de cercetare agricolă
Agrointeligența -Accesul la finanțare din fonduri europene pentru pepinierele pomicole din România reprezintă o soluție pentru ca cercetarea românească să producă noi soiuri și cantități suficiente de material săditor pentru ca țara noastră să nu mai importe fructe, ci, dimpotrivă, să devină exportator.
Profesorul Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), a făcut o adresă către Ministerul Agriculturii, un apel pentru dezvoltarea sectorului pomicol și eliminarea importurilor.
Într-o informare postată pe pagina de Facebook a instituției de învățământ și cercetare, și preluată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, se arată că președintele ASAS, profesor universitar Valeriu Tabără, a transmis ministrului Agriculturii, Adrian Oros și secretarului de stat Mihai Micu câteva puncte de vedere în legătură cu discuțiile care au loc în aceste zile în cadrul ministerului, referitoare la modernizarea sectorului pomicol astfel încât să nu mai fim dependenți de importuri.
”Președintele ASAS, prof. univ. Valeriu Tabără, a transmis la MADR, în atenția ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros și a secretarului de stat, Marius – Mihai Micu, punctele de vedere ale ASAS față de discuțiile ce au loc în aceste zile la minister, referitoare la modernizarea sectorului pomicol, în vederea eliminării dependenței de importuri de orice fel”, se arată în mesajul transmis de conducerea ASAS.
Bancă de gene pomicole în colaborare cu Republica Moldova
Mai mult, președintele ASAS, Valeriu Tabără, a reiterat importanța pepinierelor și importanța realizării unei bănci de gene pomicole în țara noastră, în colaborare cu Republica Moldova.
”Președintele (n.r Valeriu Tabără) a subliniat importanța care trebuie acordată pepinierelor, faptul că România dispune de una dintre cele mai bogate surse de germoplasmă/genetică pomicolă din Europa și chiar din lume, precum și facilitarea accesului măsurii de către unitățile de cercetare pomicolă. Totodată, președintele ASAS a subliniat importanța realizării unei Bănci de gene pomicole în România, în colaborare cu Republica Moldova. O astfel de abordare ar permite încadrarea în marile domenii de politică europeană, gestionarea și conservarea biodiversității, obiectiv fundamental în Pactul Verde European”, a arătat președintele ASAS, prof. univ. Valeriu Tabără, în apelul său către conducerea MADR.
Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură! CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!