agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Roza și Erin. Prieteni Buni

    Episodul 1: Roza, o tomată, și Erin, un arici, sunt doi foști colegi de școală care se reîntâlnesc după câțiva ani. Cei doi își povestesc unul altuia ce au mai făcut în perioada în care nu s-au văzut.

    Bună! Roza, tu ești?! Să nu te recunosc! Ce mare și roșie te-ai făcut!

    Mulțumesc, Erin! Chiar nu ne-am mai văzut de mult timp, de când am terminat școala. Wow! Ți-au crescut și toți țepii! Arăți de-a dreptul înfricoșător! Ceea ce e un lucru bun pentru un arici! Bravo!

    Cum îți mai merge, Roza! Toate bune acasă, în solar? E toată lumea coaptă?

    Da, mulțumim mult! Suntem cu toții bine! Tu, cum ești?

    Eu tocmai ce m-am întors din Germania, am fost plecat câțiva ani să văd cum e pe acolo.

    Și? Cum era în Germania? E mai frumos ca la noi?

    Nu, nicăieri nu este mai frumos ca acasă, dar sunt locuri noi, fascinante, care te cuceresc! Am trăit experiențe frumoase acolo!

    Mă bucur pentru tine, Erin! Ești un arici de treabă și meriți ce e mai bun. La noi acasă toate sunt cum le știi. Toată lumea e un pic agitată acum cu noua Politică Agricolă Comună. O să se schimbe multe lucruri, sunt convinsă.

    Da, știu. Și în Germania se discuta mult despre PAC. Toți aricii erau în priză. La ei sunt multe ferme bio și e mereu mult de lucru, se gândeau cum să facă să fie mai mulți și mai uniți ca să reușească să răzbească cu toate sarcinile. Știi că un arici e o binecuvântare la o fermă – noi suntem un fel de asistenți medicali pentru culturi, mai ales pentru legume.

    Știu, cum să nu știm! Și noi, roșiile, vă apreciem foarte mult! Și da, ai dreptate, e enorm de muncă și la noi. S-a dezvoltat mult agricultura de când ai plecat. Acum avem și noi ferme performante care sunt atente și la protejarea mediului, așa că e tareeeee bine că te-ai întors!

    Aș mai sta de vorbă cu tine, Roza, dar mă grăbesc de despachetez. Mi-am adus multă înghețată din Germania și vreau să o pun repede la congelator să nu se topească! O să trec pe la tine prin solar zilele viitoare să vă aduc și vouă înghețată nemțească! O să vă placă, sigur!

    Te așteptăm cu drag, Erin!

    Pa-pa, Roza! Pe curând!

    Episodul 2: Erin este în căutarea unui loc în care să locuiască, iar Roza îi vine ajutor cu câteva sugestii și chiar o recomandare.

    Bunăăăăăă! E cineva în solar?

    Daaaaa, suntem aici, Erin!

    Bună, Roza! Ți-am adus înghețată delicioasă, din Germania.

    Super! Mulțumesc, Erin! Eu te servesc cu apă rece, tocmai ce au pornit pompele de irigat și apa e super astăzi!

    Daaaaaa! Ce binecuvântare mare este apa asta rece și curată! Îmi aduce aminte de copilărie, când eram un arici mic și locuiam în pădure, lângă izvor…

    Chiar…unde locuiești acum că te-ai întors?

    Mă bucur că ai deschis subiectul! Chiar voiam să mă consult cu tine, am nevoie de un sfat. Am luat decizia ca în noul an agricol să fac o schimbare radicală: nu mai vreau să locuiesc în pădurice, vreau să mă mut la o fermă.

    La o fermă? Adică…cu animale, cu oameni?

    Da, la o fermă. Mi-am dat seama că vreau să fiu la o fermă, să ajut și eu în agricultură. Am văzut că este o mare problemă cu tratamentele, cu dăunătorii, iar eu chiar pot ajuta. Știi că eu ”curăț” tot, sunt un prieten al plantelor.

    Da, știu, cum să nu! Și la ce fermă te-ai gândit?

    Păi, uite, asta e dilema! Că nu știu la ce fel de fermă aș vrea să locuiesc, să îmi întemeiez o familie, să mă apuc de treabă!

    Sunt multe tipuri de ferme există reguli clare după cum sunt împărțite. Știi că am învățat și noi la școală: ferme mari, ferme medii, ferme mici. Sunt ferme numai de culturi vegetale, sunt ferme de legume, ferme de animale – de vaci, de porci. Uite, ai putea să mergi să stai la o stână! Am auzit că e super: la munte, aer curat…

    Nu cred că aș vrea să merg la munte. Acolo e cam frig. Aș prefera ceva mai aproape, la câmpie. Poate o fermă de vaci de lapte și unde să se și cultive cereale și plante de nutreț!

    Bună idee! Cred că știu una unde îți poți face sigur un bârlog ferit. E destul de aproape de solarul nostru, iar familia fermierului e tare de treabă. Are și nepoței, o să te distrezi de minune, crede-mă! Cum ajung în solar, caut locația și ți-o trimit pe Whatsapp! Abia aștept să devenim vecini!

    Și eu, Roza! Mulțumesc de ajutor! Aștept un semn de la tine! Pe curând!

    Episodul 3: Roza îi împărtășește prietenului ei Erin dorința sa de a deveni o roșie bio în contextul noii Politici Agricole Comune.

    Bunăăăăăă, Erin! Erin….ești acasă?

    Bună, Roza! Stai o secundă să vin să îți deschid poarta! Eram cu văcuțele în grajd, mai povesteam de una de alta…sunt tare de gașcă fetele! Adevărate Holstein, toată ziua produc lapte, dar își mai fac timp și pentru mine. Chiar ne-am împrietenit!

    Ce mă bucur Erin! Văd că te-ai acomodat la fermă, ești acasă cu adevărat aici.

    Da, este super! Nu aș fi găsit ferma asta frumoasă fără ajutorul tău. E perfect aici: sunt și animale, dar și culturi în câmp. E toată ziua câte ceva de făcut. Alerg dintr-o parte în alta cu treabă, dar îmi place ce fac! Unde mai pui că sunt și apreciat!

    Bravo, Erin! Uite despre asta vroiam să discut cu tine. Despre apreciere. Am luat hotărârea că vreau să fiu o roșie valoaroasă.

    Valoroasă?

    Da, exact! O roșie apreciată, la care toți să se uite cu poftă. O roșie bio. Acum cu noua Politică Agricolă Comună, agricultura bio va fi foarte importantă și eu vreau să fiu în mijlocul acțiunii.

    Te-ai gândit perfect! Ți se potrivește stilul de viață mai sănătos. Dar știi că va trebui să renunți la o parte din bunătățile pe care le consumi acum. Adică…cam gata cu înghețata! Zeamă de urzici pentru tine!

    Zeamă de urzici?! Serios? Sună scârbos de tot!

    Ei, glumeam! Dar roșiile bio nu primesc chimicale, sunt stropite numai cu chestii naturale, cu produse omologate pentru agricultura ecologică. Așa prevede Politica Agricolă Comună – și cea actuală, și cea care va veni.

    Chiar. Ce mai știi despre noua PAC. S-au decis cum vor să facă? Intră în vigoare din 2023, după perioada de tranziție?

    Da, așa au decis. A fost ședință mare și s-a ajuns la un acord. Vom avea o nouă PAC pe perioada 2023-2027. Abia aștept! Sper că România va include în noile reguli și măsuri de sprijin pentru arici!

    Și pentru roșiile bio! Fermierii care produc bio au nevoie de un sprijin mai mare, că tomatele ecologice nu sunt așa de mari. Chiar tu spuneai că nu mai putem mânca orice! Deci, clar, noi fiind mofturoase, vom fi și mai slabe.

    Tu, slabă? Roza, niciodată! Nu mi te imaginez ca roșiile alea lunguiețe sau cu crețe! Sau, mai rău: ca roșiile alea galbene sau roz. Ce cu moda asta?! A luat-o lumea razna!

    Ei, nu fii răutăcios, Erin! Au și ele farmecul și gustul lor. E loc pentru noi toate. Ce e drept, tot o roșie mare și rotundă ca mine are mai mult succes. Dar asta nu mă va opri din visul meu de a deveni și bio!

    Hei…știi ceva? Cred că știu pe cineva care ține cursuri pentru agricultura bio! Cred că îți vor fi de mare folos. Îți dau numărul ei și sigur te va ajuta să îți îndeplinești visul. Abia aștept să mă mândresc cu tine, să spun tuturor că prietena mea cea mai bună este o tomată bio!

    Episodul 4: Erin îi povestește prietenei lui Roza despre viața la ferma de vaci de lapte și o invită la deschiderea fabricii de lapte construită cu fonduri europene.

    Salutare, Roza!

    Salutare, Erin!

    Roza, am venit pe la tine să îți dau o invitație. Puteam să ți-o trimit cu un porumbel zburător, dar mi-am dorit să îți văd fața când afli vestea cea mare!

    Vai, Erin! Ce entuziasmată sunt! Uite, m-am înroșit toată la față de emoție! Despre ce este vorba!

    Ne facem fabrică! Fabrică de lapte! Eu și cu fetele – văcuțele Holstein intrăm în afacerea cu lapte! Am depus proiect pe fonduri europene și ni l-au aprobat. Avem și propriul brand: Văcuțele cu Arici! Te-ai prins? Eu sunt Ariciul!

    Ești amuzant, Erin! Ce veste grozavă! Deci ferma unde locuiește va avea o producție complet integrată: porumbul cultivat pe câmp devine furaj pentru văcuțele care produc lapte, iar acum veți avea și o fabrică și veți vinde laptele direct la magazin.

    E super, nu? Cine ar fi zis că vom ajunge așa departe? Fără fondurile europene nu am fi reușit! E foarte utilă Politica Agricolă Comună pentru toți cei care vor să dezvolte o afacere în agricultură. Chiar și pentru aricii mici ca mine se dau fonduri, dacă îți vine să crezi! Iar pentru văcuțe sunt reguli clar de bunăstare. Adică ele fac lapte că vor, nu sunt obligate, dau lapte de plăcere! Și se dau și subvenții, că laptele este mai bun dacă provine de la văcuțe fericite!

    E super, Erin! Și solarul nostru e făcut pe fonduri și deja îl avem de câțiva ani! Tânărul care ne crește poate că nu ar fi rămas în sat dacă nu primea acele fonduri. Deja pentru noua Politică Agricolă Comună are plan să ne extindem. Exact ca voi.

    Deci, ne vedem la inaugurarea fabricii? Va fi ceva frumos, am invitat mai multe legume – și vinete, și castraveți, și cartofi…

    Cartofi??? Vai, ai grijă să nu mă pui lângă un cartof! Avem boli comune și putem să ne stricăm înainte să ajungem să fim culeși…

    Stai liniștită, Roza, că știu cum este cu rotația culturilor. Te asigur că totul va decurge ca la carte, ne vom distra de minune!

    Abia aștept! Pe curând, Erin!

    Episodul 5: Roza îi împărtășește lui Erin că familia sa va merge la supermarket, iar ea va deveni o roșie de sămânță. Erin este mândru de prietena lui și amândoi plănuiesc să se revadă anul viitor, după trecerea iernii.

    Alo, bună, Erin! Ești la fermă? Că am ceva important să îți spun.

    Sigur, Roza, te aștept!

    Ce era așa de important, Roza? M-ai cam speriat – eram în câmp la recoltat porumbul și nu mă așteptam să mă suni. Sper că nu e nimic grav!

    Nu, dimpotrivă! Am vești extraordinare! Fermierul care ne cultivă a făcut contract cu un supermarket! Familia mea va ajunge în magazin! Noi – roșiile de la țară, într-un magazin mare! Îți vine să crezi?!

    Este super, Roza! Veți sta în depozit la rece, apoi veți fi vândute la aer condiționat, lumea vă va aprecia enorm: roșii românești în supermarket – se vor bate pe voi!

    De fapt, nu pe mine, ci pe rudele mele. Eu voi rămâne la fermă.

    La fermă? De ce? Ce s-a întâmplat! Ești o roșie perfectă! Cum să te refuze la vânzare?

    Ei, nu am zis că am fost refuzată! Voi ținută pentru sămânță! Fermierul e așa mulțumit de formele mele, de parfumul meu și de gust, că vrea să aibă și la anul roșii ca mine. Sunt, oficial, o roșie pentru sămânță!

    Știam dintotdeauna că vei face ceva important cu viața ta! Sunt tare mândru de tine, Roza! Adică, ne vom putea întâlni și anul viitor, vei fi tot tu, dar din sămânță. Și vor fi chiar mai multe Roza. A dat fermierul tău lovitura! Se va îmbogăți cu genetica ta!

    Ei, nu e vorba de a se îmbogăți. Dar vrea să cultive numai roșii bune, cu gust, de care să fie mândru. De aceea sunt și eu așa de bucuroasă că am reușit să îl impresionez. Nu suntem multe roșii pe care le ține de sămânță.

    O să îmi fie dor de tine peste iarnă, Roza. O să aștept cu nerăbdare să fi semănată din nou. Știi, poate anul viitor…vom petrece mai mult timp împreună.

    Da, și eu îmi doresc asta, Erin. Cred că ești un arici deosebit și un prieten adevărat. Cred că puțin înțeleg relația noastră specială. Sigur anul viitor va fi unul minunat, mai ales că și Politica Agricolă Comună este mai aproape. Vom putea pregăti împreună un proiect comun – poate un lanț scurt de aprovizionare. Tu cu laptele, eu cu legumele în solar. Ne putem face chiar magazin: La Roza și Erin!

    Abia aștept, Erin! Abia aștept să ne revedem anul viitor.

    Pe anul viitor, Roza!

    Hibernare plăcută, Erin!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri