agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Trei priorități pentru finanțarea agriculturii cu fonduri europene în perioada următoare

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Priorități pentru finanțarea sectorului agricol din fonduri europene în următorul exercițiu financiar, prin Programul Național Strategic 2021-2027! Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a prezentat astăzi, joi – 17 septembrie, trei priorități de finanțare a agriculturii românești pentru perioada următoare, toate cele trei părți componente fiind deficitare la capitolul capitalizare.

    Fermele de familie, pe primul loc

    Concret, decidenții ministerului de resort își doresc să susțină consistent fermele de familie. Fără ele, a precizat șeful de la Palatul din Bd. Carol I, „viața din zona rurală nu va mai exista”.

    „Am identificat câteva priorități și am să fiu mai alert puțin în ceea ce vă spun, câteva priorități pe care le vom finanța în următoarea perioadă: – în primul rând, consolidarea fermei de familie. Această fermă de familie, nu numai la noi, în Ardeal, ci și în toate zonele de deal și de munte este foarte importantă. Fără ferma de familie nu va mai exista sau va exista, dar nu așa cum ar trebui, viață în zona rurală”, a spus Oros joi, 17 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă ocazionată de vizita sa de lucru alături de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, în județul Sălaj.

    Totodată, ministrul Agriculturii a vorbit de sprijinul care urmează să fie acordat depozitării și procesării producției primare din sectorul agrozootehnic românesc. Oros se plânge că, deși avem o agricultură cu producții bune, exportăm materie-primă și importăm produse procesate. Ca atare, balanța comercială are de suferit.

    Deficitul balanței comerciale, rezolvat cu depozitare și procesare

    „Trebuie să corectăm această paradigmă instalată în ultimii ani, ani în care deși Dumnezeu a ținut cu noi și a plouat, și noi fiind, din păcate o agricultură meteo-dependentă, dacă plouă avem producții primare foarte bune, în schimb deficitul balanței comerciale, în ultimii ani, a ajuns, în 2019, la 1,3 miliarde de euro. (…) Asta înseamnă că, anul trecut, România a cheltuit 1,3 miliarde de euro mai mult pentru a cumpăra mâncare decât pentru a vinde mâncare, pentru că exportul s-a bazat în primul rând pe materii prime – boabe, cereale sau, cel mult, animale vii. În schimb, s-au importat foarte multe produse alimentare cu mare valoare adăugată. (…) Exportăm grâu, importăm făină și aluat congelat. Exportăm animale vii, importăm conserve din carne. Exportăm legume și fructe, importăm conserve de legume și fructe. Cum putem schimba acest lucru? Doar prin modul în care finanțăm în următorii șapte ani agricultura, și anume să finanțăm consistent și preponderent partea de depozitare și de procesare”, a adăugat oficialul guvernamental.

    Valorificarea producției, o altă prioritate a ministrului Agriculturii

    Cu ocazia conferinței de la sediul Prefecturii din Sălaj, Adrian Oros a mai precizat că-și dorește să finanțeze valorificarea producției agroalimentare românești prin asociere. În viziunea sa, asocierea reprezintă soluția principală de capitalizare durabilă a producătorilor din sectorul agrozootehnic românesc.

    „O altă nevoie pe care am constatat-o atunci când m-am întâlnit cu fermierii este aceea a valorificării producției. Fermierul român de multe vreme știe să producă la fel de mult și la fel de bine ca orice fermier din Europa, pentru că are acces la tehnologii și la inputuri (pesticide, semințe, îngrășăminte), la fel ca și ceilalți. Însă, având o putere de negociere foarte mică, nu reușește întotdeauna să procure la prețuri avantajoase aceste inputuri și nu reușește întotdeauna să valorifice întreaga producție și la prețuri competitive, care să-l facă să rămână pe piață. De aceea, vom stimula în continuare și vom acorda sume în plus și punctaje în plus acelor beneficiari care vor aparține cooperativelor. Este singura formă realistă care funcționează în toată Uniunea Europeană, în care cei mici, că sunt producători, că sunt procesatori, reușesc să-și crească puterea de negociere”, a conchis Adrian Oros pe acest subiect.

    Prioritățile de finanțare pe următorii șapte ani, schițate de Ministerul Agriculturii

    În cadrul unei conferințe de presă susținută la Maramureș nu demult, șeful de la Agricultură anunța că analiza SWOT în ceea ce privește Planul Național Strategic 2021-2027 a fost finalizată. La momentul respectiv, Oros a precizat că, în ultimele șase săptămâni, (n.r. – de dinaintea datei de 31 iulie 2020) a avut întâlniri cu 119 asociații din agricultură și industria alimentară, întâlniri în cadrul cărora s-a încercat identificarea nevoilor și priorităților din agricultura românească, care să fie transpuse în noul PNS 2021-2027.

    Ministrul de resort a spus la acea vreme că una dintre problemele cu care se confruntă fermierii români în acest moment este valorificarea mărfii la prețuri competitive, problemă care poate fi rezolvată numai prin asocierea economică, de aceea se va milita în Programul Național Strategic pentru sprijinirea consistentă a cooperativelor.

    „Suntem la finalul acestei analize, sigur, nevoile și prioritățile agriculturii românești au fost identificate în urma acestei analize și unele dintre ele sunt cele pe care le-am spus noi, de câte ori am avut ocazia, încă de la începutul mandatului și anume: asocierea economică, fermierii, mai ales cei mici și mulți, care produc foarte bine, fermierul din România produce ca unul din Europa, atât cantitativ, cât și calitativ, problema principală este aceea de a-și vinde marfa toată și la prețuri competitive”, menționa ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri