agrointel.ro
ForțaPAC
 • Știri
 • Video Forța PAC
 • Evenimente Forța PAC
 • Special: Forța PAC JUNIOR
 • Despre proiect
 • SURSE. S-a atins un acord pe punctele-cheie din PAC: convergență 85%, eco-scheme 25% și redistribuire 10%

  Agrointeligența Agrointeligența -

  Trialog reluat la nivel european între Consiliul Uniunii Europene – cu miniștrii statelor membre, Parlamentul European și Comisia Europeană. Conform surselor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, negocierile conduse de comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, au ajuns la un acord pe principalele puncte cheie.

  Convergența plăților directe, plata redistributivă și eco-schemele sunt trei aspecte asupra cărora s-a ajuns la un acord la Bruxelles.

  În ultimele zile, ministrul Agriculturii din România, Adrian Oros, a avut agenda plină cu discuții interne fără miză pentru viitorul Politicii Agricole Comune, așa că nu știm dacă țara noastră a fost în vreun fel implicată în trialogul ce se poartă la nivel european în aceste zile.

  Din informațiile prezentate în presa străină de specialitate, se intenționează atingerea unui acord pe noua PAC până pe 30 iunie, miercurea viitoare, când va avea loc următoarea reuniune AGRIFISH a miniștrilor agriculturii.

  Ce s-a agreat în ultimele zile pentru noua PAC

  La fel ca și în cazul super-trialogului de luna trecută, discuțiile au început în săptămâna de dinaintea consiliului AGRIFISH care este programat să aibă loc miercuri, pe 30 iunie.

  Convergență de 85%

  La convergență, nivelul stabilit va fi de 85%, adică toate plățile directe vor fi aduse până la un nivel de 85% dintr-o plată medie națională. Cu toate acestea, statele membre pot stabili o rată mai mare de convergență, dacă doresc.

  Eco-schemele, 25% din plățile directe

  Eco-schemele vor reprezenta 25% din plățile directe ca măsuri de finanțare. Va exista și o perioadă de acomodare, de tranziție, în care limitarea eco-schemelor va fi la 20%. Această perioadă ”de învățare” se va aplica în primii doi ani  ai noii PAC, 2023 și 2024.

  Redistribuire de 10%

  Plata redistributivă a fost agreată la un procent de 10% din sumele alocate plăților directe și este formă obligatorie. Un stat poate să fie scutit de la această redistribuire doar dacă aplică alte măsuri, precum o convergență sporită a plăților directe.

  Ce puncte nu s-au agreat încă

  Deși pe mare parte din punctele de discuție s-a ajuns la un acord, rămân subiecte încă în discuție. Rămâne în dezacord cu privire la asigurarea costurilor cu forța de muncă. Dacă din partea Consiliului de miniștri s-a cerut o decontare de 100%, în timp ce Parlamentul European vrea o susținere de 50%.

  Din informațiile Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ministrul Agriculturii Adrian Oros va pleca la Bruxelles luni, pe 28 iunie.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Căutare în articole

  Te-ar mai putea interesa

  Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

  Ultimele știri

  Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

  Abonare gratuită la știri