agrointel.ro
ForțaPAC
 • Știri
 • Video Forța PAC
 • Evenimente Forța PAC
 • Special: Forța PAC JUNIOR
 • Despre proiect
 • Primarii îi pot ajuta pe fermieri să obțină informații cu privire la fondurile europene!

  Agrointeligența Agrointeligența -

  ”Bună ziua, v-am sunat în legătură cu fondurile astea europene. Avem o fermă si vrem și noi să luăm bani europeni, să ne dezvoltăm un pic, cum să facem?” Cred că toți cei care sunt lângă fermieri  în această perioadă primesc telefoane care încep așa, eu unul am primit câteva zeci. Am să mă refer acum la programele  pentru agricultură, care se derulează prin AFIR si APIA. Am lucrat  la AFIR, și știu că foștii colegi, majoritatea lor, oferă aceste informații în măsura în care le permite timpul sau fișa postului. Cel puțin oferă alternativa, fac trimitere la portalul AFIR, www.afir.info, unde, cu puțină răbdare și îndemânare un fermier, singur sau sprijinit, găsește majoritatea informațiilor. De asemenea DAJ-urile și APIA procedează la fel.

  Consider însă, că în perioada de tranziție 2021-2022, este nevoie de mai mult! Cu ajutorul primarilor! Toți! Galbeni, roșii, albaștri sau incolori…În special pentru măsurile 4 și 6, cu submăsurile 4.1,4.2, 4.3 si 6.1, 6.2,6.3,6.4, cheia succesului pentru o contractare cât mai aproape de 100% este la autoritățile publice locale, și anume la primării! Cunosc foarte multe comune, cu primari destoinici, de toate coloraturile politice sau independenți care au organizat întâlniri cu fermierii pentru informare și prezentare a măsurilor de finanțare a programelor MADR.

  Aceste întâlniri au dus cel  mai rapid la diseminarea informațiilor și s-a trecut imediat la  pregătirea cererilor de finanțare, completarea fișelor de eligibilitate și a începerii rapide a  procedurilor. Conducătorii UAT-urilor care au sprijinit efectiv prin acțiuni clare atragerea de fonduri europene destinate mediului rural au constatat că, fără a-și propune acest lucru, au devenit exemple de bune practici, iar puterea exemplului a mobilizat si UAT-urile vecine și astfel, rata de absorbție este în creștere, aducând plus valoare, creșterea nivelului de trai și a veniturilor, inclusiv pe orizontală în fiecare comunitate, unde pot ajunge sute de mii de euro, bani intrați în circuit care se regăsesc inclusiv în economia locală.

  Așadar, stimați primari acum, la startul exercițiului financiar 2021-2027, (aproape sigur ultimul) fiți aproape de  fermieri, ajutați-i cu toate instrumentele pe care le aveți la îndemână să ajungă la AFIR!

  Ing. Ionuț Diaconeasa
  e-mail: ionut.diaconeasa@gmail.com
  telefon: 0749 839 734
  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Căutare în articole

  Te-ar mai putea interesa

  Proiecte fonduri europene: Ștampila nu este obligatorie, semnătura electronică – da Fonduri europene agricultură 2021: Primele ghiduri vor fi lansate în maxim 10 zile Apel la Comisia Europeană să sprijine parteneriatele între micii producători și pentru lanțurile scurte de aprovizionare

  Ultimele știri

  Avertisment de la Comisia Europeană: PNS nu va fi aprobat fără măsuri de climă şi mediu! ”Noul fermier”, definit la Bruxelles. Fermierii peste 40 de ani – acces mai ușor fonduri europene Anunț despre subvențiile APIA: Plățile se vor acorda până cel puțin în 2027!

  Abonare gratuită la știri

  20200920