agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Oana Neagu, COPA-COGECA: Cerem stimulente pozitive pentru fermieri prin strategia pe biodiversitate!

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Reprezentanții COPA-COGECA solicită în numele fermierilor europeni stimulente pentru aplicarea strategiei de biodiversitate! Oana Neagu, reprezentant COPA-COGECA, a vorbit astăzi, marți – 8 decembrie, în cadrul conferinței online ”România și fermierul de tip nou. Provocările noului Pact Ecologic European”, organizată de eurodeputata Carmen Avram, despre Pactul Ecologic European și despre cele două strategii, cea pe Biodiversitate și ”Farm to Fork”, pe care fermierii europeni trebuie să le implementeze, fără însă să fie realizată o analiză de impact în acest sens. Aceasta a subliniat că COPA-COGECA a solicitat Comisiei Europene stimulente pentru fermierii europeni pe strategia de biodiversitate.

    ”Este interesant că organizați acest eveniment exact aproape la un an de când Green Deal-ul afost publicat și considerăm că această discuție este foarte importantă. Pactul ecologic cuprinde 11 inițiative, dintre care aș putea spune că majoritatea au un impact  important asupra sectorului agricol din Uniunea Europeană. Se dorește să fie un pact inclusiv care să promoveze o economie mai durabilă în Uniunea Europeană. Încă din primele noastre reacții, dar mai ales și după publicarea celor două strategii – cea pe Biodiversitate și De la fermă la consumator, am atras atenția, din partea fermierilor europeni, asupra faptului că lipsa unui studiu, o analiză de impact pe aceste propuneri este un element negativ pentru noi. Continuăm să facem această solicitare chiar și la un an după publicarea acestui pact și încă nu avem un răspuns. Până la momentul de față, singura analiză de impact este publicată de colegii noștri din Statele Unite. Deci, considerăm că nu se poate continua o astfel de discuție fără să știm care este impactul implementării acestor viitoare targeturi, atât incluse în strategia pe Biodiversitate, cât și în strategia De la fermă la consumator. În plus, aceste propuneri publicate în luna martie au venit într-o perioadă destul de dificilă pentru noi toți, când fermierii au fost în prima linie și noi am solicitat să avem chiar o amânare a acestor discuții, este clar că situația s-a schimbat, nevoile sunt un pic diferite, poate, decât cele care erau în decembrie 2019”, a declarat Oana Neagu, în cadrul conferinței ”România și fermierul de tip nou. Provocările noului Pact Ecologic European”.

    Aceasta a dezvăluit că în acest moment este deschisă o consultare publică privind aceste ținte de mediu și climă, prevăzute în cele două strategii „Form to Fork” și Biodiversitate, consultare care se va încheia pe 18 decembrie. ”Un alt aspect pe care îl observăm acum foarte puternic în discuțiile pe care le avem pe strategia de durabilitate, pe sectorul financiar, este că, Comisia încearcă să redefinească durabilitatea la nivel european. Suntem în proces intens de negocieri pe viitoarea Politică Agricolă Comună, iar în același timp Comisia insistă și, deadline-ul, este o consultare publică deschisă până pe 18 decembrie, vine cu noi standarde, ce înseamnă durabilitatea la nivel european, legat de sectorul financiar, care afectează foarte mult și poate afecta sectorul agricol. Noi am spus clar că durabilitatea nu este legată numai de mediu, aspectele sociale și economice trebuie luate în calcul de la început”, a spus Oana Neagu.

    Reprezentanta COPA-COGECA a atins și subiectul legat de targeturile pe care fermierii europeni trebuie să le atingă în ceea ce privește pesticidele și fertilizanții. ”În ceea ce privește targeturile de pesticide și fertilizanți, vedem clar chiar din strategie că nu există alternative, noi nu putem discuta de aceste targeturi fără a avea alternative care sunt sigure, eficiente și care nu au un impact negativ asupra costurilor. Mai uităm destul de des, și este trist, că la nivel european standardele de producție și de mediu sunt foarte ridicate, suntem mult mai avansați decât multe alte state din lume și dacă vom merge în această direcție probabil vom fi dezavantajați, deja suntem dezavantajați pentru că foarte multe dintre pesticidele care nu se mai folosesc în Europa se folosesc în alte țări ale lumii și importăm produse care folosesc aceste substanțe. Deci, nu putem asigura siguranța alimentară fără a avea și alimente sănătoase și Europa este un model din acest punct de vedere”, a explicat aceasta.

    În ceea ce privește strategia pe biodiversitate, Oana Neagu a dezvăluit faptul că reprezentanții COPA-COGECA au solicitat Comisiei stimulente.

    ”Comisia este foarte motivată să avanseze destul de rapid cu această strategie deși încă în Parlament nu există o poziție. Așteptăm cu nerăbdare ca Parlamentul să se poziționeze pe această strategie, dar este clar că și aici targeturile, creșterea ariilor protejate cu 30%, 10% din suprafață să fie scoasă din utilizare, vor avea consecințe severe chiar și pe partea de mediu. Vom externaliza amprenta de mediu și poate vom pune presiune asupra zonelor cu biodiversitate ridicată în alte părți ale lumii. Ce am solicitat noi, din partea fermierilor europeni? Pe strategia pe biodiversitate, solicităm stimulente pozitive. Câteodată fermierii sunt văzuți ca o problemă și nu ca o soluție și aceasta este trist pentru că este clar că agricultura nu este un hobby, deci și partea socio-economică trebuie luată în calcul, agricultura, dacă ne uităm la cifre și la venit, decât 46,5% din venituri, față de alte sectoare, sunt realizate în agricultură, deci suntem la mai puțin de jumătate față de alte sectoare. De asemenea, pe partea de biodiversitate, procesele participative, de jos în sus, momentan vedem că foarte multe lucruri sunt impuse fără să se țină cont de părerea celor care le vor implementa. Observăm că există foarte mulți experți în domeniu, poate care nu au nicio legătură cu realitatea. În plus, trebuie să se țină cont mai mult că nu putem influența factorii externi, am văzut foarte bine și în România, anul acesta, ce impact a avut secetă. Astfel de elemente nu pot fi ignorate, când e vorba de biodiversitate, dar și de durabilitatea sectorului în general”, a declarat Oana Neagu, reprezentantă COPA-COGECA.

    Aceasta și-a încheiat intervenția în cadrul conferinței online ”România și fermierul de tip nou. Provocările noului Pact Ecologic European” făcând referire la noua Politică Agricolă Comună, care potrivit spuselor sale, va juca un rol foarte important în agricultura europeană. ”Bineînțeles, că Politica Agricolă Comună va juca un rol foarte important, fondurile care vor fi puse la dispoziție pentru investiții în noi tehnologii, în inovare, dar și pentru a avea un lanț alimentar mai corect, mai ales că noi ne-am luptat foarte mult pentru acest lucru. Sperăm ca Parlamentul și statele membre să se lupte în această discuție cu Comisia pe noua Politică Agricolă Comună, să continuăm să avem o agricultură durabilă și modernă. Noi spunem că tranziția nu începe astăzi și câteodată Comisia ne spune că începe azi, nu, tranziția a început cu mulți ani în urmă, s-au făcut investiții masive pentru a ne adapta și dorim să continuăm aceste investiții, dar cu o viziune mai aproape de realitate și cu discuții mai deschise cu cei care vor implementa aceste măsuri”, a conchis aceasta.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri