agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Ministrul Oros: Suma alocată prin PNS 2021-2027 este de aproximativ 20,5 miliarde de euro!

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat vineri – 7 august, în cadrul vizitei sale în județul Argeș, că în acest an va fi finalizat Programul Național Strategic (PNS), după o atentă analiză SWOT realizată împreună cu mediul asociativ.

    ”Anul acesta vom finaliza Programul Național Strategic pentru că în perioada 2021-2027 România va beneficia, ca și în celelalte perioade bugetare, de aproximativ 20,5 miliarde de euro pentru Programul Național Strategic (PNS), așa îi spune acum la vechiul PNDR, Programul Național de Dezvoltare Rurală. Acum suntem atenți, comentăm și analizăm analiza SWOT pe care am făcut-o cu toate asociațiile, cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ din România. Avem peste 119 asociații cu care, în această perioadă, când s-au mai relaxat puțin întâlnirile, am încercat să avem contacte, chiar dacă cu persoane mai puține, din conducerea acestor asociații. Am făcut și multe videoconferințe, pentru a găsi o soluție cât mai corectă, ca cele 20 de miliarde și încă vreo 10 miliarde care vor fi cofinanțate din bani de la buget, plus ceea ce mai cheltuie fermierii, să aibă rezultate și să corectăm cât putem din nevoile și din neajunsurile pe care acum le avem”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

    De asemenea, șeful de la Agricultură a punctat și problemele legate de deficitul balanței comerciale și de nevoia exportului de produse procesate, nu doar de materie brută, așa cum se întâmplă acum.

    ”Cea mai mare problemă pe care o avem noi acum este această situație paradoxală în care în anii în care am avut producțiile cele mai bune, pentru că regimul precipitațiilor a fost foarte bun, am avut cel mai mare deficit al balanței comerciale pentru produsele agroalimentare. Aproape 1,4 miliarde de euro anul trecut, în 2018 1,1 miliarde euro. Aici se întâmplă un lucru paradoxal, exportăm masiv produse primare, cereale boabe, animale vii, practic acestea sunt purtătoare de subvenții și importăm masiv produse procesate, cu mare valoare adăugată. Deci, practic noi ne exportăm subvențiile pentru că aproape atât este cuantumul subvențiilor care este acordat pe an, cam cât avem deficit al balanței comerciale. Aici trebuie să schimbăm paradigma și în noul Program național Strategic vom finanța consistent și cu prioritate tot ceea ce înseamnă depozitare, procesare, marketing și mai puțin producție primară și vom încerca să favorizăm pe cei care vor să-și facă depozitare și procesare dacă în primul rând sunt și producători primari. Pentru a lega aceste verigi ale lanțului valoric și pentru a nu lăsa tot timpul producătorul, veriga cea mai slabă și care de câte ori sunt tensiuni este veriga care cedează de fiecare dată”, a concluzionat ministrul de resort.

    Adrian Oros a mai menșționat că o altă preocupare a conducerii ministeriale, în această perioadă, este legată de întinerirea forței de muncă în agricultură, pentru că este un fenomen european, care la noi se manifestă mai acut. Ministrul a remarcat îmbătrânirea atât a fermierilor, a proprietarilor, dar și a forței de muncă.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri