agrointel.ro
ForțaPAC
 • Știri
 • Video Forța PAC
 • Evenimente Forța PAC
 • Special: Forța PAC JUNIOR
 • Despre proiect
 • Este nevoie de sprijin cuplat și la rapiță, floarea-soarelui și porumb! Propunere la Bruxelles!

  Agrointeligența Agrointeligența -

  Condițiile din ultimii ani îi fac pe fermieri să se gândească de două ori ce cultivă. Rotația culturilor este și ea pusă la grea încercare și fără un sprijin suplimentar, de tip cuplat, legat de procesare, sunt șanse ca în următorii ani, exploatațiile agricole din țara noastră să nu mai poată face provocărilor. Este ideea pe care am desprins-o în urma unei vizite la ferma Terracult, în localitatea Horia din județul Arad.

  Ferma Terracult a primit cu speranță vestea venită de la Bruxelles despre acordarea unui sprijin suplimentar pentru rapiță. Reprezentanții exploatației cred că un sprijin cuplat dedicat acestei culturi, dar și altor plante oleaginoase, ar fi o soluție pentru care agricultorii să fie motivați atunci când își fac planul de culturi. Propunerea celor de la Terracult este ca după modelul culturii de soia, noua subvenție să fie acordată pentru acele cantități de rapiță care intră în procesare, la fel și la floarea-soarelui sau porumb. În acest fel s-ar stimula și producția internă de ulei, s-ar sprijini fermierii care mizează pe aceste culturi și s-ar da un impuls preselor ce au fost finanțate în ultimii ani din fonduri europene pe măsurile de modernizare a exploatațiilor agricole.

  ”Una dintre variantele de sprijin care ar putea funcționa este o variantă care deja există, sprijinul cuplat la soia, însă exact pe același sistem să funcționeze pe mai multe culturi oleaginoase, cum ar fi rapița și floarea-soarelui, adică exact culturile oleaginoase care se folosesc în producția de ulei„, arată Cristina Pădurețu, administrator Terracult. Inclusiv porumbul ar putea să beneficieze de subvenția-bonus pentru acele cantități care sunt predate pentru obținerea de ulei.

  În această toamnă, din cauza secetei, numai o parte dintre fermieri au mai ales să însămânțeze rapiță. De asemenea, tot din cauza lipsei precipitațiilor, culturile de floarea-soarelui au fost puternic afectate, iar producțiile recoltate sunt mult mai mici.

  Amendament ca statele membre să poată stabili singure cum sprijinul cuplat

  Europarlamentarii dezbat și votează săptămâna aceasta peste 1.700 de amendamente care vor creiona noua Politică Agricolă Comună. Conform Agri.bg, unul dintre amendamentele propuse prevede ca fiecare stat membru să aibă libertatea de a acorda sprijinul cuplat de producție așa cum consideră că este nevoie la nivel național. Astfel, eurodeputatul Atidje Alieva-Veli i-a informat pe jurnaliștii bulgari că ”la dezbatere va fi propus un amendament care va permite statelor membre să stabilească sectoarele care vor fi sprijinite de sprijinul cuplat”. Este de văzut cum vor vota europarlamentarii români cu privire la acest amendament extrem de important și care dă și României posibilitatea să își ”adapteze” sistemul de subvenționare, nu să îl implementeze pe unul ”dictat” de la Bruxelles!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Căutare în articole

  Te-ar mai putea interesa

  Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

  Ultimele știri

  Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

  Abonare gratuită la știri