agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Elev la un liceu agricol, Florin Toderașc are propria fermă de ovine și va încasa primele subvenții APIA

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Florin Toderașc este elev al unui liceu agricol și deja a reușit să își înființeze propria fermă de ovine și să declare animalele la APIA, pentru subvenții. Vasluianul speră ca un număr cât mai mare de tineri să facă la fel ca el pentru a asigura viitorul alimentar al României.

    Tânărul vasluian Florin Toderașc are 19 ani și după ce a terminat școala profesională, a luat drumul liceului cu profil agricol, Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” Huși, din județul Vaslui. Tânărul este ambițios și vrea să dezvolte afacerea familiei și chiar și-a făcut propria exploatație în localitatea Lunca Banului. Și-a dat repede seama că munca de fermier și mai ales de creștere a animalelor implică vaste cunoștințe, de aceea are gânduri mari și după liceu, să termine o facultate de profil.

    Oieritul este tradiție în familia Toderașc

    Familia Toderașc deține în total peste 3.000 de animale, oi și capre, despre care Florin vrea să învețe absolut tot ce se poate, pentru a vorbi pe viitor în calitate de inginer zootehnist.

    ”Am crescut de mic între animale, părinții s-au ocupat cu creșterea animalelor, capre și oi. Îmi place ceea ce fac. Inițial am intrat la școala profesională, specializarea mecanic auto. Prin clasa a X-a mi-am dat seama că vreau să termin un liceu agricol. Am terminat profesionala și m-am înscris la liceu, în clasa a XI-a la Resurse naturale și Protecția Mediului, apoi vreau să dau la facultate, la USAMV la Iași. Eu în exploatația mea, pe care am înscris-o pe numele meu, am 265 de capete de ovine. Tata mai are o exploatație de capre, 450 și una de oi, 500 de capete și mai are mama o exploatație de 470 de oi. Oile sunt din rasele Merinos de Palas și Merinos de Suseni. Familia în total, cu oi, miei, capete are 3.200 de capete. Nu am vândut mieii, îi îngrășăm și îi vom vinde la toamnă pentru că acum prețul e mic la export către arabi. Mai avem 300 de hectare de pășune și 100 de hectare teren arabil. Cultivăm tot pentru animale, cereale, porumb, orz, floarea-soarelui”, a spus tânărul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Din cauza secetei și a neîncasării sprijinului de la Guvern, familia Toderașc are în prezent datorii pe care speră să le achite la vânzarea mieilor, în toamnă

    La numai cei 19 ani ai săi știe ce înseamnă greutățile în creșterea animalelor și nu numai. Anul trecut, întreaga familie a avut de suferit din cauza secetei. Nici până acum nu și-au primit banii pentru despăgubiri și spune că lâna nu au cui o vinde.

    ”Primăvara asta ne-am descurcat foarte greu, datoriile sunt imense, în zonă a fost secetă. Nu am primit sprijinul de la stat nici pentru teren, nici pentru animale nu am primit sprijinul până acum, nici pentru motorină. Datorii avem pentru că am realizat lucrările pământului, am avut oamenii de plătit care au grijă de animale. Avem și 5 tone de lână, s-au strâns, nu avem cui să o dăm. Nu o valorificăm, o strângem într-o hală, la adăpost, dar am fi putut lua ceva bani pe ea”, explică Florin Toderașc.

    Tânărul fermier dorește să cumpere teren și să aibă propria sa fermă pe care să o dezvolte

    Ca orice fermier tânăr și cu planuri mari, Florin vrea să își cumpere mai mult teren pe numele său, să poată lucra pământul și să se dezvolte pe cont propriu. Îi îndeamnă pe tineri să se apropie de sectorul zootehnic pentru a nu ajunge să cumpărăm carne cu chimicale din afară.

    ”În zonă nu prea este teren, eu aș vrea să cumpăr, să mă dezvolt. Nu am accesat până în prezent fonduri europene, dar aș vrea să accesez prin ”Instalarea tânărului fermier”. Eu am teren puțin, am 17 hectare pe numele meu. Tinerii sunt cam puțini în ziua de astăzi care să se apuce de zootehnie, pe agricultură mai sunt, dar pe zootehnie mai greu. Pe an ce trece parcă sunt mai puține animale în țară, o să ajungem să importăm carnea cu tot felul de chimicale, lactate la fel. Brânza noastră produsă de fermieri se vinde greu, are prioritate brânza din magazine care cine știe ce conține. Îi îndemn pe tineri să se apuce de zootehnie!” a mai declarat liceanul.

    Florin Toderașc plănuiește să deschide o fabrică de procesare și un abator

    Pentru că este din ce în ce mai greu să facă față hipermarketurilor, familia Toderașc intenționează să apeleze la sprijin european pe viitor și pentru deschiderea unei făbricuțe de procesare a laptelui și cărnii, dar și a unui abator. Până una alta, tinerii membri ai familiei își cunosc prioritățile: mai întâi școala și apoi vor avea îndrăzneala de a tinde către un viitor mult mai bun.

    ”Am un frate care termină profesionala la mecanic-auto, la fel ca mine și l-am îndemnat să urmeze liceul agricol. El vrea să facă o fermă de capre, fără liceu i-am spus că nu poate. Este necesar să aibă studii de specialitate, altfel pierzi bani. Avem în plan să deschidem un magazin de procesare a cărnii și a laptelui, a produselor lactate. O fabrică de procesare și un abator, carnea trebuie abatorizată. Laptele să-l procesăm, să-l ambalăm, asta dorim. Dar, deocamdată vreau să termin liceul. Școala are prioritate”, a concluzionat Florin Toderașc, tânăr fermier și elev la Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” din Huși.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri