Dacian Ciolos, Renew Europe: Nu aș îndrăzni să vorbesc de o reformă a PAC, ci de modificări de substanță!
Agrointeligența -Fostul Comisar European pentru Agricultură și actualmente președintele Grupului Politic Renew Europe, Dacian Cioloș, a vorbit, astăzi, luni – 26 octombrie 2020, în cadrul unei conferințe de presă online, despre propunerile adoptate de Parlamentul European cu privire la noua Politică Agricolă Comună (PAC 2021-2017).
În fapt, aceasta este tema săptămânii, având în vedere că miniștrii agriculturii din statele membre au ajuns la o poziție comună referitoare la viitorul PAC, ceea ce permite acum intrarea în negocierile finale pentru reforma acestei politici europene.
Dacian Cioloș a explicat pentru jurnaliștii prezenți la întâlnire că o decizie finală pentru reformarea PAC, cu reglementările de rigoare, va fi cel mai probabil prezentată în prima jumătate a anului viitor.
”Nu vorbim despre exact cum va arăta viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) începând cu anul viitor, ci e poziția de negociere a Parlamentului. (…) Acum, cele două structuri co-legislative, Consiliul de miniștri și Parlamentul European și-au stabilit pozițiile de negociere și în săptămânile și lunile care vin urmează negocierile între Consiliu și Parlament, evident cu participarea Comisiei Europene, pentru a negocia pe textele Comisiei Europene cu pozițiile de negociere ale Consiliului și Parlamentului și estimez eu undeva în prima jumătate a anului viitor să avem o decizie finală a felului în care vor arăta reglementările europene pentru următorii 7 ani în ceea ce privește Politica Agricolă Comună. (…)”, a menționat fostul comisar european.
Mai mult, Dacian Cioloș și-a exprimat punctul de vedere în legătură cu reforma PAC, pe care, personal nu o consideră o reformă în adevăratul sens al cuvântului, dar care era extrem de necesară. Totodată a menționat că în următorii 5-7 ani trebuie regândit complet modul de funcționare a agriculturii în UE.
”Ceea ce vă prezint este ceea ce a ieșit deja din vot, nu e neapărat poziția Grupului Renew, ci e ceea ce a ieșit din votul în Parlament care a avut loc săptămâna trecută. O mare parte din ceea ce a ieșit din vot e și poziția Grupului Renew (…) O părere personală, eu nu aș îndrăzni să vorbesc de o reformă a PAC pentru că sunt niște modificări, unele dintre ele, într-adevăr, de substanță, dar din punctul meu de vedere nu este cu adevărat o reformă care să schimbe paradigma de funcționare a PAC. Eu cred că în următorii 5,6,7 ani vom avea nevoie de o astfel de regândire a politicii agricole comune, mult mai profundă decât a modifica pe ici, pe colo, cum se dau plățile directe, cum se mai face sprijinul de piață, cam ce mai finanțăm în dezvoltare rurală. Eu cred că dacă noi în următorii 5-7 ani maxim nu reușim să regândim complet modul de funcționare a agriculturii din Uniunea Europeană, pornind de la prioritățile societale ale societății europene din momentul de față, riscăm în următorii ani să avem tăieri și mai masive ale bugetului PAC pentru că subvențiile la hectar în România sau să zic plățile directe în general vor fi din ce în ce mai greu de justificat dacă nu schimbăm complet metoda”, a adăugat Dacian Cioloș.
Președintele Grupului Politic Renew Europe a mai opinat că urmează o perioadă în care o reformă a politicii agricole se poate produce începând cu siguranța alimentară și se încheie cu asigurarea stabilității financiare a agricultorilor.
”Din punctul meu de vedere ar trebui să avem, dacă ar trebui să gândim cu adevărat o reformă a politicii agricole comune, să gândim un sistem care să ia în considerare care sunt preocupările societății europene în momentul de față în ceea ce privește activitatea agricultorilor. Și aici vedem 2 mari preocupări: una e legată de alimente, sănătoase, proaspete, vedeți că și calitatea și siguranța alimentară contează tot mai mult și producția locală se dezvoltă tot mai mult, cum ajutăm agricultorul să răspundă cererilor de piață ale consumatorilor pe calitate/cantitate/siguranța alimentară a produselor alimentare; o altă temă este legată pe buna gestiune a resurselor naturale, se va pune în continuare accent pe impactul pe care agricultura îl are asupra solului, apei, aerului, reducerea emisiilor de carbon, toate acestea sunt servicii pe care agricultura le aduce societății care nu sunt măsurate pe piață și plătite pe piață decât într-o foarte mică măsură și atunci merită niște compensări financiare (…); al treilea subiect este cum ne asigurăm că agricultorii au venituri din care să poată să trăiască să nu trecem tot timpul dintr-o criză în cealaltă și fiecare criză să impacteze masiv veniturile agricultorilor (…) sunt cele trei teme în jurul cărora ar trebui să înceapă o discuție despre cum ar trebui redesenată PAC (…)
Din punctul meu de vedere este o modificare susbstanțială în unele puncte PAC, dar nu este cu adevărat o reformă de care avem nevoie și nu cred că o să treacă 10 ani până când, dacă nu facem o astfel de regândire a PAC riscăm să pierdem masiv. Evident și Parlamentul a acceptat să lucreze pe textele acestea propuse de Comisia Europeană și să nu le întoarcă înapoi la Comisie să îi ceară să vină cu o adevărată reformă, cu o adevărată regândire pentru că dacă s-ar fi întâmplat așa, înseamnă că în următorii 4-5 ani am fi lucrat cu legislația așa cum e ea în momentul de față care nu mai este adaptată la prioritățile europene imediate: Pactul Verde și Tranziția Digitală și aveam nevoie deci de revizuirea aceasta a PAC”, și-a încheiat expunerea despre reforma PAC fostul Comisar European și actualmente președintele Grupului Politic Renew Europe, Dacian Cioloș.
Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură! CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!