agrointel.ro
ForțaPAC
 • Știri
 • Video Forța PAC
 • Evenimente Forța PAC
 • Special: Forța PAC JUNIOR
 • Despre proiect
 • Noua reformă PAC, adoptată în Parlamentul European. Deciziile care schimbă viața fermierilor români

  Agrointeligența Agrointeligența -

  Noua Politică Agricolă Comună a fost adoptată în Parlamentul European la finele unei săptămâni intense de lucru. Direcțiile pe care agricultura UE le va avea în vedere în perioada 2021-2027 vor viza mai mult mai mult sprijin pentru fermierii care aplică practici de climă și mediu, o plafonare voluntară pentru plățile directe la 100.000 de euro/fermă, mai mult sprijin pentru IMM-uri, dar și măsuri personalizate menite să ajute producătorii agricoli să facă față crizelor. Noua PAC în forma votată de europarlamentari prevede sancțiuni mai mari atunci când cineva încalcă în mod repetat anumite reguli, de exemplu, regulile privind mediul sau bunăstarea animalelor.

  Viitoarea politică agricolă a UE ar trebui să fie mai flexibilă, mai durabilă și mai rezistentă la crize, astfel încât fermierii să poată continua să asigure securitatea alimentară în întreaga UE.

  Deputații europeni și-au adoptat vineri, 23 octombrie, poziția cu privire la reforma politicii agricole din UE după 2022. Echipa de negocieri a PE este acum pregătită să înceapă discuțiile cu miniștrii UE.

  Trecerea la o politică bazată pe performanță

  Deputații europeni au aprobat o schimbare de politică care ar trebui să adapteze mai bine politica agricolă a UE la nevoile fiecărui stat membru, dar insistă să mențină condiții de concurență echitabile în întreaga Uniune. Guvernele naționale ar trebui să elaboreze planuri strategice, pe care Comisia le va aproba, specificând modul în care intenționează să pună în aplicare obiectivele UE pe teren. Comisia le-ar verifica performanța, nu numai respectarea normelor UE.

  Promovarea unei performanțe ecologice mai bune a fermelor din UE

  Obiectivele planurilor strategice vor fi urmărite în conformitate cu Acordul de la Paris, spun deputații europeni.

  Parlamentul a consolidat practicile obligatorii în materie de climă și ecologice, așa-numita condiționalitate, pe care fiecare fermier trebuie să o aplice pentru a obține sprijin direct. În plus, deputații doresc să dedice cel puțin 35% din bugetul dezvoltării rurale tuturor tipurilor de măsuri legate de mediu și climatice. Cel puțin 30% din bugetul plăților directe ar trebui să fie destinat schemelor ecologice, care ar fi voluntare, dar ar putea crește veniturile fermierilor.

  Deputații insistă asupra înființării serviciilor de consiliere agricolă în fiecare stat membru și alocării a cel puțin 30% din finanțarea sponsorizată de UE pentru a ajuta fermierii să lupte împotriva schimbărilor climatice, să gestioneze durabil resursele naturale și să protejeze biodiversitatea. De asemenea, solicită statelor membre să încurajeze fermierii să dedice 10% din terenurile lor amenajării teritoriului care este benefică biodiversității, cum ar fi gardurile vii, copacii neproductivi și iazurile.

  Reducerea plăților către fermele mai mari, sprijinirea fermierilor mici și tineri

  Deputații europeni au votat pentru o reducere voluntară a plăților anuale directe către fermieri peste 60.000 de euro și a le plafona la 100.000 de euro. Cu toate acestea, fermierilor li s-ar putea permite să deducă 50% din salariile aferente agriculturii din suma totală înainte de reducere. Cel puțin 6% din plățile directe naționale ar trebui utilizate pentru a sprijini fermele mici și mijlocii, dar dacă se utilizează mai mult de 12%, plafonarea ar trebui să devină voluntară, spun deputații europeni.

  Statele UE ar putea folosi cel puțin 4% din bugetele de plăți directe pentru a sprijini tinerii fermieri. Un sprijin suplimentar ar putea fi acordat din finanțarea dezvoltării rurale, unde investițiile tinerilor fermieri ar putea fi prioritare, spun deputații europeni.

  Parlamentul subliniază că subvențiile UE ar trebui rezervate numai celor care se angajează în cel puțin un nivel minim de activitate agricolă. Cei care operează aeroporturi, servicii feroviare, hidraulice, servicii imobiliare, sporturi permanente și terenuri de agrement ar trebui să fie excluși automat.

  Burgeri vegetarieni și fripturi de tofu: nicio modificare în etichetarea produselor pe bază de plante

  Deputații europeni au respins toate propunerile de a rezerva denumiri legate de carne pentru produsele care conțin carne. Nimic nu se va schimba pentru produsele pe bază de plante și numele pe care le utilizează în prezent la vânzare.

  Sprijinirea fermierilor să facă față riscurilor și crizelor

  Parlamentul a presat măsuri suplimentare pentru a ajuta fermierii să facă față riscurilor și potențialelor crize viitoare. Dorește ca piața să fie mai transparentă, o strategie de intervenție pentru toate produsele agricole și practicile care vizează standarde mai ridicate de mediu, sănătate animală sau bunăstare a animalelor să fie scutite de regulile de concurență. De asemenea, vor să transforme rezerva de criză, ajutând fermierii cu preț sau instabilitate pe piață, de la un instrument ad-hoc la unul permanent cu un buget adecvat.

  Sancțiuni mai mari pentru încălcări repetate și mecanism de plângeri la nivelul UE

  Parlamentul dorește să sporească sancțiunile pentru cei care nu respectă în mod repetat cerințele UE (de exemplu, privind mediul și bunăstarea animalelor). Acest lucru ar trebui să coste fermierilor 10% din drepturile lor (în creștere față de 5% în prezent).

  Deputații doresc, de asemenea, să fie instituit un mecanism ad-hoc de reclamații al UE. Acest lucru s-ar adresa fermierilor și beneficiarilor din mediul rural care sunt tratați nedrept sau dezavantajos în ceea ce privește subvențiile UE, în cazul în care guvernul lor național nu reușește să trateze reclamația lor.

  Rezultatele votului pentru noua reformă PAC

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Căutare în articole

  Te-ar mai putea interesa

  Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

  Ultimele știri

  Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

  Abonare gratuită la știri