agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Ce subvenții primesc fermierii care fac agricultură bio. Șeful APIA explică mecanismul subvențiilor ecologice

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Subvențiile acordate fermierilor care trec de la agricultura convențională la agricultura ecologică, la agricultura bio, sunt menite să îi sprijine pe acești agricultori să își compenseze diferențele de producția. Pe lângă schemele de plată ”de bază” de la APIA, acești fermieri care intră în conversie ecologică sau sunt deja bio au avantajul unui bonus de plată la hectar. Acest sprijin suplimentar poate ajunge la 620 de euro pe hectar.

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) spune că în țara noastră, agricultura ecologică este susținută în principal prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, finanțat din Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală (FEADR), în cadrul Măsurii 11 – Agricultură ecologică, care cuprinde 2 submăsuri: sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică și sprijin pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică.

    ”Având În vedere importanța acestui sector pentru obținerea unor produse de calitate superioara și necesitatea stimulării fermierilor de a cultiva produse ecologice, fondurile acordate au crescut în perioada de programare 2014-2020, alocarea totală pentru Măsura 11 prin PNDR 2014 – 2020 fiind în valoare de 247 milioane de euro. În cadrul acestei măsuri, cuantumul pe hectar diferă semnificativ în funcție de pachetul accesat, acesta variind între 39 euro/ha si 620 euro/ha”, a declarat șeful APIA pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Adrian Pintea a subliniat că fermierii români vor avea în continuare posibilitatea de a beneficia de fonduri pentru a cultiva produse ecologice atât în perioada de tranziție (2021 – 2022), cât și în viitoarea politică agricolă comună (2023-2027), după cum arată propunerile Comisiei Europene.

    Obiectivele noului PAC

    În altă ordine de idei acesta a menționat că viitoarea Politica Agricolă Comună are trei obiective clare în materie de mediu, fiecare dintre acestea regăsindu-se în Pactul verde european și în strategia ”De la fermă la consumator”, respectiv: abordarea schimbărilor climatice, protecția resurselor naturale si consolidarea biodiversității. Fiecare din aceste obiective este susținut de promovarea, în cadrul PAC, a agriculturii ecologice și a unei gestionări responsabile a factorilor de producție, în special a pesticidelor și a îngrășămintelor.

    ”Astfel, potrivit prevederilor legislației europene şi naționale, orice fermier care solicită plăți în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii gestionate de APIA are obligația să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR). Această obligație trebuie respectata pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor, si se aplica inclusiv pentru parcelele neeligibile şi pentru cele care nu mai sunt folosite în scopul producției”, a mai spus șeful APIA.

    Conform acestuia, majoritatea schemelor și măsurilor derulate de APIA sunt cuprinse În conceptul mai larg de agricultură sustenabilă (agricultura durabilă de tip intensiv), caracterizată prin: productivitate crescută, rentabilitate economică, siguranța alimentelor şi protecția mediului. ”Atât agricultura sustenabilă, cât si agricultura bio sau ecologică reprezintă soluții model pentru practica agricolă prin valorificarea superioară a diferitelor categorii de teren agricol, garantând securitatea alimentara si protecția mediului. Desigur ca standardele agriculturii ecologice, dezvoltată ca alternativă la agricultura convențională de tip intensiv, sunt destul de restrictive, vizând in principal garantarea valorii biologice a alimentelor. Deși sunt un susținător al practicării agriculturii ecologice, nu pot sa nu remarc faptul ca aceasta nu va putea acoperi nevoile unei populații în continua creștere, date fiind producțiile mici si costurile ridicate specifice acestui tip de agricultură”, a conchis șeful APIA.

    Cuantumuri și condiții la subvențiile pentru agricultura ecologică

    Fermierii români pot beneficia în prezent de următoarele măsuri pentru agricultura ecologică:

    Măsura 11 – Agricultură ecologică (M.11) (cf. Art. 29 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 cu modificările ulterioare)

    Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică:
    Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) – 293 euro/ha/an;
    Pachetul 2 – Legume aflate în conversia la agricultura ecologică – 500 euro/ha/an;
    Pachetul 3 – Livezi aflate în conversia la agricultura ecologică – 620 euro/ha/an;
    Pachetul 4 – Vii aflate în conversia la agricultura ecologică – 530 euro /ha/an;
    Pachetul 5 – Plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică – 365 euro/ha/an;
    Pachetul 6 – Pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică:
    – varianta 6.1 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – aplicabilă la nivel național pe suprafețe fără angajament M.10 – 143 euro/ha/, varianta 6.2 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – aplicabilă în zonele eligibile M.10 și numai împreună cu un angajament M.10 – 39 euro/ha/an

    Cerinţe specifice:

    Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică:

    Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) certificate în agricultură ecologică – 218 euro /ha/an;
    Pachetul 2 – Legume certificate în agricultură ecologică – 431 euro/ha/an;
    Pachetul 3 – Livezi certificate în agricultură ecologică – 442 euro /ha/an;
    Pachetul 4 – Vii certificate în agricultură ecologică – 479 euro /ha/an;
    Pachetul 5 – Plante medicinale şi aromatice certificate în agricultură ecologică – 350 euro/ha/an;
    Pachetul 6 – Pajiști permanente certificate în agricultură ecologică:
    varianta 6.1 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică – aplicabilă la nivel național pe suprafețe fără angajament M.10 – 129 euro/ha/an
    varianta 6.2 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică – aplicabilă în zonele eligibile M.10 și numai împreună cu un angajament M.10 – 73 euro/ha/an;

    Cerinţe specifice:

    Reamintim că agricultura ecologică va fi susținută cu sume cuprinse între 38-58 de miliarde de euro, pentru perioada 2023-2027, în noul PAC ia sectorul va fi puternic susținut, anunță Comisia Europeană care a prezentat joi,25 martie, un Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice. În acest scop, planul de acţiune propune mai multe măsuri concrete menite să stimuleze cererea, să menţină încrederea consumatorilor şi să aducă alimentele ecologice mai aproape de cetăţeni.

    Citiți mai multe pe acest subiect pe FortaPAC.agrointel.ro

     

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri