agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Bulgaria a cerut menținerea ANT cu 2018 ca nou an de referință pentru plata subvențiilor!

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Ministrul bulgar al Agriculturii, Desislava Taneva, prezentă ieri, luni – 21 septembrie, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit) a cerut în intervenția pe care a avut-o prelungirea Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT) până în 2027, dar totodată și schimbarea actualului an de referință – 2015 cu unul actualizat, și anume 2018.

    ”Ambiția noastră este de a ajunge la un compromis pentru că până la urmă cu toții pornim de la ipoteze diferite, unii au niveluri medii de plăți directe foarte ridicate, deci trebuie să egalizăm cumva acest mediu și asta mă va orienta în intervenția mea de acum. Arhitectura verde și eco-schemele trebuie să fie obligatorii sau nu? După părerea noastră, acesta este elementul politic fundamental, care este inseparabil de celelalte aspecte delicate din politica PAC. Avem nevoie de o soluție mai ambițioasă în ceea ce privește intervențiile astfel încât agricultorii bulgari, de exemplu, să fie tratați la fel ca ceilalți ceea ce înseamnă sprijin cuplat la un nivel corect și ajutor național de tranziție cu un an de referință actualizat, 2018 adică și nu 2015”, a declarat în întervenția sa de la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit.

    Micii fermieri, scutiți de condiționalități 

    Desislava Taneva a vorbit în intervenția sa și despre micii fermieri, care, potrivit spuselor sale, trebuie trebuie să fie scutiți de condiționalități. ”Noi susținem un procent unic pentru zonele de interes ecologic, iar pentru GAEC 9, valoarea minimă nu trebuie să depășească 5%. Este absolut logic să scutim fermele care sunt mai mici de 15 hectare, dar chiar și sub 10 hectare, conform GAEC 9. Credem că noua cerință de a avea mai multe condiționalități prezintă suficiente garanții pentru înverzirea, pentru ecologizarea PAC, de aceea nu trebuie să adăugăm noi cerințe. Am crezut întotdeauna, și asta e o chestiune de principiu, că micii fermieri trebuie să fie scutiți de condiționalități. Susținem ideea președinției de a include zonele defavorizate în măsura care vizează plățile pentru măsuri ecologice. Și susținem și flexibilitatea financiară pe care încearcă să o introducă președinția, dar pe întreaga perioadă de programare, nu doar în primii doi ani”.

    Nici subiectul plăților directe nu a rămas neatins de ministrul bulgar al Agriculturii astfel că acesta a cerut menținerea ajutorul național de tranziție la nivelul de 50%, până în 2027, precum și sprijinul cuplat la minimul existent.

    ”În ceea ce privește plățile directe, aici este deosebit de important să susținem competitivitatea fermierilor și să egalizăm condițiile în întreaga Uniune Europeană. Cadrul financiar multianul este o chestiune de care trebuie să ținem cont, convergența externă, la fel, dar asta nu ne place foarte tare, sper că nu vă surprinde și sperăm că se va ajunge la un compromis pentru toți cei care sunt într-o situație similară cu a noastră, pentru a menține ajutorul național de tranziție la nivelul de 50%, până în 2027, în funcție de un nou an de referință, și anume 2018. La asta trebuie să se adauge sprijinul cuplat la minimul existent. Asta va asigura convergența externă în noua perioadă de programare astfel încât să putem menține plățile la nivelul actual. La a treia dumneavoastră întrebare, susținem ceea ce au spus antevorbitorii, ne dorim și noi simplificarea noului model de performanță și suntem de părere că evaluarea performanțelor trebuie să se facă de două ori, o dată intermediar și apoi, la final și susțin toți colegii care au spus că aprobarea planurilor strategice trebuie să se facă în mod public, așa ar fi mai simplu pentru noi toți, să facem schimb de experiență și să îmbunătățim întreaga Politică Agricolă Comună pentru toate fermele noastre”, a conchis Desislava Taneva.

    Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană s-au întâlnit luni – 21 septembrie, la Bruxelles pentru a discuta cu privire la reforma PAC după 2020, arhitectura verde a noii PAC, inclusiv măsuri precum programele ecologice și regulamentul privind planurile strategice aflându-se în centrul discuției. Dezbaterea este o continuare a negocierilor care au avut loc în cadrul celei mai recente reuniuni a Consiliului din luna iulie.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri