agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Blocaj în negocierile pentru noua PAC. Discuțiile continuă și astăzi la Bruxelles!

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Super-trialogul pentru Politica Agricolă Comună (PAC) continuă! Comisia Europeană a anunțat seara trecută, joi  – 27 mai, că discuţiile statelor UE privind reforma Politicii Agricole Comune se vor extinde cu ziua de astăzi, vineri – 28 mai. Până la acest moment nu sunt informații privind un atingerea unui acord, existând puncte divergente între Consiliu, Parlamentul European și Comisia Europeană.

    Se pare că negociatorii nu au reuşit să ajungă la un acord referitor la reglementările menite să-i ajute pe micii fermieri şi să facă sectorul agricol mai verde, potrivit agerpres.ro care citează Reuters.

    Ministrul rl Agriculturii, Adrian Oros, prezent la Bruxelles, a transmis un mesaj, târziu în noapte, pe contul său de socializare, prin care confirma că încă nu s-a ajuns la un acord.

    Foto: Facebook/ Adrian Oros

    Textul, preluat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO este însoțit de fotografii din sala de negocieri de la Bruxelles.

    ”Este trecut de miezul nopții și nu s-a ajuns la o forma finală agreată. Parlamentul european vrea sa suspende trialogul care sa fie reluat maine (n.r vineri – 28 mai) la 9. Cred că, și Parlamentul European trebuie sa facă compromisuri in acest trialog.Trebuie să finalizam reforma PAC cât mai repede”, spune ministrul Oros.

    Deși ministrul de resort lua drumul Bruxelles-ului, în data de 26 mai, când fermierii nemulțumiți au protestat cu tractoarele în Capitală, acesta spune că este importantă ajungerea la o înțelegere pentru a le prezenta agricultorilor români certitudini și resurse just alocate.

    ”Noi, miniștrii, și nu Parlamentul European, trebuie sa mergem acasă, sa le spunem fermierilor care sunt condițiile, cum va arătă PAC după 2023. Ei au nevoie de certitudini și de resurse just alocate. Noi, avem nevoie de fermieri stabili, care să facă în continuare agricultură și să producă hrană sănătoasă și accesibilă pentru consumatori. Trebuie să tinem cont de dimensiunea ecologică și socială a PAC, dar nu trebuie să uităm dimensiunea economică”, a menționat Adrian Oros în mesajul său de pe Facebook.

    Totodată, ministrul Agriculturii a enumerat principalele puncte susținute de România în cadrul negocierilor de la Bruxelles.

    ”În ceea ce privește alocarea pentru mediu si climă, preferăm propunerea anterioară a PRES, de 33%, cu toate acestea în spiritul compromisului, am putea accepta și 35%, daca se vor include aici plăți pentru zonele cu constrângeri naturale si bunăstarea animalelor. Respingem propunerea PE ca SM să fie obligate să aloce cel puțin 30% din sumele alocate pentru investiții FEADR, pentru scopuri legate de clima si mediu. Pentru eco-scheme, semnalăm restrângerea flexibilităților raportate la propunerea anterioară a PRES și pierderea procentului de 22% pentru primii doi ani; am putea accepta 25%, cu condiția menținerii flexibilităților din abordarea generală a CONS;

    Suntem de acord cu propunerea de 10% pentru redistribuire, dar reiteram solicitările următoare:

    În ceea ce privește dimensiunea socială apreciem determinarea COM și a PRES în a identifica un compromis, dar considerăm că prevederea includerii dimensiunii sociale in cadrul PAC va genera poveri administrative adiționale si că se impune identificarea unor noi soluții care să permită reducerea birocrației și a penalităților.

    Nu suntem de acord cu propunerea PE de a alinia Regulamentul privind Programele Naționale Strategice cu Green Deal si cu strategiile subsecvente”, a notat ministrul de resort.

    Deși nu a fost făcută, în cadrul alocuțiunii de la Bruxelles, vreo mențiune la ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) ministrul Oros, a amintit despre acest sprijin în mesajul de pe contul său de socializare.

    ”Susținem menținerea derogării pentru irigatii. Ne dorim menținerea sprijinului cuplat cu o alocare de 13%+2%, iar lista produselor eligibile sa rămână în forma din Regulamentul actual. Este important sa se mențină ANT, cu actualizarea datei istorice”, a arătat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

    Noua PAC ar trebui să intre în vigoare din 2023

    Cele 27 de state membre UE au căzut de acord în luna octombrie 2020 cu privire la o reformă a Politicii Agricole Comune care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, dintre care 270 miliarde de euro sub formă de subvenţii directe către fermieri.

    În paralel, Parlamentul European a adoptat propria sa foaie de parcurs şi, între timp, eurodeputaţii şi capitalele statelor membre bat pasul pe loc: cele două părţi trebuie să ajungă la o înţelegere pentru ca noua Politică Agricolă Comună să intre în vigoare.

    Super-trialog pentru un acord final

    Miniştrii europeni ai Agriculturii au demarat, miercuri – 26 mai o reuniune de două zile pentru a da un impuls negocierilor între eurodeputaţi şi reprezentanţii statelor membre, negocieri care au început marţi și care continuă și astăzi.

    În continuare rămân mai multe puncte de dispută, în special cu privire la compatibilitatea din PAC şi strategiile europene din „Pactul verde” (care vizează ajungerea la neutralitatea emisiilor de carbon în 2050) şi cea privind „De la fermă la furculiţă” (securitatea alimentară).

    Aceste strategii vizează reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor până în 2030, precum şi rezervarea a unui sfert din terenurile arabile pentru culturile bio, obiective ambiţioase, dar care nu se regăsesc în PAC.

    Citiți mai multe pe FortaPAC.agrointel.ro

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri