agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Avertisment de la Comisia Europeană: PNS nu va fi aprobat fără măsuri de climă şi mediu!

    Agrointeligența Agrointeligența -

    România trebuie să implementeze practicile de mediu recomandate de la nivelul Uniunii Europene pentru a putea fi aprobat noul Planul Național Strategic. Țara noastră trebuie să abordeze în mod adecvat aspectele de mediu și climă, inclusiv cele legate de sol. De altfel, Comisia Europeană a formulat câteva recomandări bine structurate în ceea ce privește acest aspect.

    Europarlamentarul român, Daniel Buda, a menționat, într-un text, postat pe pagina sa oficială de Facebook, că l-a chestionat pe comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, asupra problemei degradării solurilor în țara noastră.

    Răspunsul lui Janusz Wojciechowski a fost ferm și clar, țara noastră ar trebui să respecte directivele europene de mediu și climă: ”România va defini conținutul concret al acțiunilor de mediu și climatice în cerințele de bază, în programele ecologice și în plățile pentru dezvoltare rurală din planul său strategic PAC, pentru a obține rezultate clare în ceea ce privește mediul și clima”.

    Totodată, comisarul european amintește că ”În recomandarea adresată României în ceea ce privește planul strategic în cadrul politicii agricole comune (planul strategic PAC), Comisia subliniază ca preocupări principale intensificarea agriculturii, reducerea diversității culturilor și interesul scăzut al fermierilor față de măsurile de îmbunătățire a solului. Ea recomandă îmbunătățirea rotației culturilor, culturile intermediare și culturile de acoperire, precum și abordări privind sechestrarea carbonului în solurile agricole”, așa cum se arată în textul postat de europarlamentarul Daniel Buda.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO, redă mesajul postat de oficialul român, arătând care sunt direcțiile pe care țara noastră trebuie să le urmeze în viitorul apropiat.

    ”Strategiile „De la fermă la consumator” și „Biodiversitate”, dar și instrumentele PAC vor promova utilizarea practicilor durabile în ce privește protejarea solului!

    Cu puțin timp în urmă, i-am adresat Comisarului Europen pentru Agricultură, domnului Janusz Wojciechowski, o întrebare pe marginea degradării solurilor. România se confruntă cu degradarea unor suprafețe agricole din ce în ce mai mari în fiecare an. Principalul motiv este că nu s-a mai investit în soluri, ci doar în culturi, și acest lucru se vede în oscilația calitativă și cantitativă a producțiilor. În baza procedurilor parlamentare de care dispun, i-am adresat Comisarului Wojciechowski o întrebare, prin intermediul căreia i-am solicitat să îmi transmită care este strategia pe care o propune pentru a ajuta la repararea și regenerarea solurilor din UE”, spune Daniel Buda.

    Răspunsul comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, nu a întârziat să apară. Acesta a spus că la nivelul Comisiei, se lucrează pentru elaborarea unei noi strategii privind solul, care va cuprinde măsuri concrete de protejare și refacere a solurilor degradate.

    Totodată a menționat că instrumentele PAC pot sprijini și stimula utilizarea practicilor durabile, în sinergie cu alte politici naționale și ale UE în ceea ce privește protejarea solului.

    ”Strategiile ”De la fermă la consumator” și ”Biodiversitate” au propus acțiuni și obiective de promovare a practicilor agroecologice și a agriculturii ecologice, precum și de reducere a poluării solului și apei cauzate de utilizarea nutrienților și a pesticidelor. Comisia elaborează o nouă strategie privind solul, care va furniza cadrul general și calea concretă de abordare a degradării solului, de conservare a resurselor funciare și de refacere a solurilor degradate. Viitorul Plan de acțiune privind reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului va analiza și problema poluării solului. Misiunea în domeniul sănătății solului și al alimentației din cadrul programului Orizont Europa își propune să dezvolte soluții pentru refacerea sănătății și a funcțiilor solului.

    În recomandarea adresată României în ceea ce privește planul strategic în cadrul politicii agricole comune (planul strategic PAC), Comisia subliniază ca preocupări principale intensificarea agriculturii, reducerea diversității culturilor și interesul scăzut al fermierilor față de măsurile de îmbunătățire a solului. Ea recomandă îmbunătățirea rotației culturilor, culturile intermediare și culturile de acoperire, precum și abordări privind sechestrarea carbonului în solurile agricole.

    Instrumentele PAC pot sprijini și stimula utilizarea practicilor durabile, în sinergie cu alte politici naționale și ale UE. Este vorba despre plăți pe suprafață legate de mediu și climă, cum ar fi noile programe ecologice și de plăți din componenta dezvoltării rurale, dar și elemente de condiționalitate și sprijin pentru consolidarea cunoștințelor, investiții, inovare și cooperare.

    România va defini conținutul concret al acțiunilor de mediu și climatice în cerințele de bază, în programele ecologice și în plățile pentru dezvoltare rurală din planul său strategic PAC, pentru a obține rezultate clare în ceea ce privește mediul și clima. Când va evalua planul strategic PAC, Comisia se va asigura că acesta abordează în mod adecvat aspectele de mediu și climatice, inclusiv cele legate de sol, menționate în recomandare”, se arată în mesajul europarlamentarului Daniel Buda, care citează răspunsul comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună. Ce fonduri sunt disponibile pentru fermieri Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul!

    Ultimele știri

    Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice” Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12

    Abonare gratuită la știri