agrointel.ro
ForțaPAC
 • Știri
 • Video Forța PAC
 • Evenimente Forța PAC
 • Special: Forța PAC JUNIOR
 • Despre proiect
 • Redistribuire a unei părți din banii pentru subvenții către fermele mici și mijlocii!

  Agrointeligența Agrointeligența -

  Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, s-a aflat astăzi, într-o vizită în județul Bistrița-Năsăud, unde s-a întâlnit cu fermierii din comuna Rebra, dar a vizitat și o mare fermă care se întinde pe trei localități, cu activitate în domeniul zootehnic și vegetal. Invitat la Radio Someș, ministrul a vorbit despre principalele problemele cu care se confruntă fermierii și soluțiile găsite de autorități pentru rezolvarea acestora.

  Una dintre acestea ar fi susținerea pe viitor a fermelor de familie, pentru a deveni ferme comerciale, dar a explicat și de ce nu este de acord cu plafonarea subvențiilor.

  ”Una dintre prioritățile principale, consolidarea fermelor de familie. Noi avem o specificitate, dacă în toată Europa ferma de familie este baza agriculturii și aici mă refer la Europa tradițională, Europa de Vest, în țările estice care au intrat mai târziu în Uniunea Europeană, avem o situație paradoxală, avem 840.000 de ferme din care maxim 50.000 – 60.000 de ferme sunt ferme viabile, ferme comerciale, dar unele ferme foarte mari. Avem cele mai mari ferme din Europa. Avem ferme de 10.000-15.000 chiar 40.000 de hectare, în același timp avem cam 740.000 de ferme de subzistență. De fapt acestea sunt gospodăriile populației, gospodăriile părinților sau bunicilor noștri pe care nu le putem considera ferme comerciale pentru că o familie nu ar putea trăi doar din venitul acelei ferme. De regulă, aceste gospodării sunt întreținute și de salarii și alte pensii. Noi dorim ca în această perioadă de 7 ani să consolidăm aceste ferme, acolo unde, sigur, se dorește, ca cei care fac această agricultură de subzistență și doresc să facă o agricultură să treacă la o fermă comercială și în așa fel vom finanța prin PNS încât să scurtăm timpul în care acest lucru se petrece, pentru că aceasta se petrece și în mod natural și să avantajăm pe cei care doresc să devină fermă comercială.”, a explicat Adrian Oros.

  Ministrul de resort a punctat și faptul că plafonarea subvențiilor ar fi o decizie nedreaptă pentru cei care au investit în dezvoltarea fermelor și au rate. De asemenea, a punctat că se va face o plată redistributivă a sumelor.

  ”De aceea s-a vorbit foarte mult timp de plafonare. Noi nu suntem de acord cu plafonarea subvențiilor pentru că ar afecta nedrept pe foarte mulți care au făcut investiții, care au rate, care au rate, care au leasinguri, în schimb am găsit o modalitate pe care o să o aplică, să facem o plată redistributivă, din suma totală, pentru plăți directe, care este de 13 miliarde, o să luăm un procent pe care o să-l realocăm fermelor mici, fermelor medii în așa fel încât acolo să venim cu o finanțare mai consistentă, fără a plafona apoi subvențiile pentru fermele mai mari. Deci dorim să-i ajutăm pe cei mici și medii fără să-i afectăm pe cei mari, așa este normal”, a mai spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Căutare în articole

  Te-ar mai putea interesa

  Dacian Ciolos, Renew Europe: Nu aș îndrăzni să vorbesc de o reformă a PAC, ci de modificări de substanță! Sprijin mai mare pentru apicultori: Rata de cofinanțare, majorată de la 50% la 75%, chiar 85% Noua reformă PAC, adoptată în Parlamentul European. Deciziile care schimbă viața fermierilor români

  Ultimele știri

  Noi reguli pentru subvențiile APIA. Fermierii care pot încasa plățile pe hectar și animale! S-a votat noua PAC! Tinerii fermieri primesc 100.000 de euro pe o perioadă de 7 ani! S-a votat la Bruxelles! Data istorică ADOPTATĂ pentru ANT BOVINE: 1 iunie 2018!

  Abonare gratuită la știri

  20200920