agrointel.ro
ForțaPAC
 • Știri
 • Video Forța PAC
 • Evenimente Forța PAC
 • Special: Forța PAC JUNIOR
 • Despre proiect
 • Poziție puternică la Bruxelles: Subvenția trebuie încasată de cei care lucrează pământul, nu de proprietari!

  Agrointeligența Agrointeligența -

  Și polonezii se confruntă cu situația în care subvențiile agricole sunt încasate de proprietarii de terenuri și nu de arendașii care lucrează supafețeke agricole. Eurodeputatul polonez, Jarosław Kalinowski, a atras atenția, astăzi 20 octombrie, în cadrul discuțiilor care au loc în Parlamentul European, pe marginea reformei PAC, că agricultorul activ trebuie să treacă în centrul politicii agricole.

  Jarosław Kalinowski

  ”Am să mă refer încă de la început la plățile directe care reprezintă instrumentul cel mai important pentru susținerea agricultorilor europeni și a veniturilor lor. Problema însă este că marea majoritate a acestor plăți are cantitități variate fără niște criterii obietive și fără să țină cont de  producție neapărat. Majoritatea plăților depinde de cât de extinsă este producția într-o țară. Și de peste 20 de ani acest lucru încalcă practic legea concurenței, a competitivității. Iată că vorbim de schimbări necesare în domeniul mediului, a climei pentru agricultură ceea ce mi se pare foarte bine dar este nevoie însă să eliminăm o situație de-a dreptul patologică în multe țări, în care proprietarii de terenuri beneficiază de subvenții, și nu agricultorii. Spre exemplu în Polonia, 70% dintre beneficiarii acestor plăți sunt tocmai proprietarii acestor terenuri. Deci li se acordă prioritate și până la urmă  cei care plătesc oalele sparte sunt fermierii. Iată de ce conceptul de agricultor activ este fundamentală în  amendamentul pe care l-am prezentat la articolul 4. În felul acesta agricultorul trece în centrul PAC, ceea ce este esențial”, a subliniat eurodeputatul.

  Acest subiect este arzător și pentru fermierii români. Aceștia i-au sesizat recent ministrului agriculturii, Adrian Oros, că micii fermieri care dau în arendă terenurile ”îi șantajează” pe arendași să le rămână subvenția pe teren pe lângă arenda stabilită în contract.  Romeo Burciu, un fermier gălățean i-a cerut ministrului agriculturii să schimbe legislația astfel încât proprietarii de terenuri să și demonstreze că lucrează suprafețele respective nu doar să încaseze banii. ”(…) Să vină și ei (arendatorii care încasează și subvenția n.r) la APIA să prezinte facturile de motorină, facturile pentru prestări servicii arat, discuit, semănat. Stau și așteaptă să ia subvenția și doar ne întreabă: Ce ai semănat pe pământul meu, că mă întreabă de la APIA. Nu vă mai spun că dacă au ghinionul să îi controleze trebuie să te duci de mânuță să le arăți unde este terenul, nici nu mai știu unde sunt terenurile”, a sesizat fermierul.

  Adrian Oros le-a transmis fermierilor că aceste plângeri nu s-au concretizat niciodată ”în scris”.  Mai mult, ministrul a subliniat că această problemă, care este sesizată la nivel european, își va găsi soluția în noul PAC unde se va defini clar ”fermierul autentic” ca fiind cel care lucrează pământul și trebuie să demonstreze și cu facturi acest lucru nu doar cu documente de utilizare a acestuia.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Căutare în articole

  Te-ar mai putea interesa

  Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

  Ultimele știri

  Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

  Abonare gratuită la știri