agrointel.ro
ForțaPAC
 • Știri
 • Video Forța PAC
 • Evenimente Forța PAC
 • Special: Forța PAC JUNIOR
 • Despre proiect
 • Mesaj ferm de la Bruxelles privind subvențiile fermierilor: Nu purtăm negocieri în secret cu statele membre!

  Agrointeligența Agrointeligența -

  Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a transmis un mesaj important la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit) care are loc astăzi, 21 septembrie la Bruxelles. Acesta a spus că în elaborarea noi Politici Agricole Comune (PAC) se iau în calcul toate propunerile venite de la statele membre și nu ”se poartă negocieri în secret”.

  ”Nu vrem în niciun caz să creăm senzația că purtăm negocieri în secret cu statele membre. Suntem în curs de a elabora recomandări pentru statele membre pe care le vom transmite cât mai curând dar nu le vom impune nimic. Nu vor apărea prin aceste recomandări obligații noi ci doar le vom face sugestii pentru a veni în sprijinul lor și pentru facilita negocierile atunci când vom discuta despre aprobarea planurilor strategice. Deci în acest spirit de deplină transparență se vor purta discuțiile cu toate statele membre”, a arătat Janusz Wojciechowski.

  Acesta a declarat anterior CE nu este de acord cu continuarea ajutoarelor naționale de tranziție (ANT), aceste subvenții fiind introduse în perioada anterioară de tranziție, în 2013, și s-a ajuns la un acord politic ca ele să se încheie în 2020.

  ”(…) Încă o dată aș vrea să exprim punctul de vedere nefavorabil al Comisiei față de constituirea Ajutorului Național de Tranziție (ajutorul național tranzitoriu – ANT n.r)  pentru a se evita concurența neechitabilă pe piața internă. Vreau să vă reamintesc că aceste ajutoare naționale de tranziție au fost introduse în perioada anterioară de tranziție, în 2013 și s-a ajuns la un acord politic ca ele să se încheie în 2020. Cât privește sprijinul de venit suplimentar, complementar pentru tinerii fermieri aș vrea să clarific faptul că această dispoziție ne permite realizarea unei plăți egale prin diferențierea între plățile la hectar. Ca atare Comisia consideră că nu este necesar să se mai adauge o complexitate în plus”, a arătat Wojciechowski.

  Declarația oficialului european care subliniază că ”nu impunem nimic statelor membre, doar le recomandăm”, lasă însă o speranță fermierilor români că aceste plăți atât de importante mai ales pentru micii producători vor continua și după 2021. Despre acest subiect puteți citi aici: Comisia Europeană: Punct de vedere NEFAVORABIL pentru plata subvențiilor ANT către fermieri!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Căutare în articole

  Te-ar mai putea interesa

  Oficial Bruxelles: Subvențiile fermierilor români vor crește cu câțiva euro! Dacian Ciolos, Renew Europe: Nu aș îndrăzni să vorbesc de o reformă a PAC, ci de modificări de substanță! Sprijin mai mare pentru apicultori: Rata de cofinanțare, majorată de la 50% la 75%, chiar 85%

  Ultimele știri

  Noua reformă PAC, adoptată în Parlamentul European. Deciziile care schimbă viața fermierilor români Noi reguli pentru subvențiile APIA. Fermierii care pot încasa plățile pe hectar și animale! S-a votat noua PAC! Tinerii fermieri primesc 100.000 de euro pe o perioadă de 7 ani!

  Abonare gratuită la știri

  20200920