agrointel.ro
ForțaPAC
 • Știri
 • Video Forța PAC
 • Evenimente Forța PAC
 • Special: Forța PAC JUNIOR
 • Despre proiect
 • Europarlamentarul Daniel Buda: Cultura de rapiță va fi puternic sprijinită în noua PAC!

  Agrointeligența Agrointeligența -

  Condițiile climatice din ultima perioadă au afectat producția de rapiță din Uniunea Europeană, anul acesta prognoza fiind în scădere accentuată, sub mediile istorice. Pe acest fond, europarlamentarul Daniel Buda a cerut Comisiei Europene să-i fie comunicată strategia Uniunii Europene în ceea ce privește susținerea culturilor de rapiță de pe piața europeană.

  Intervenția sa a fost postată pe pagina oficială de Facebook și a fost preluată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  ”Producția de semințe oleaginoase, în special producția de rapiță, va fi puternic sprijinită în noua PAC!

  Experții de la Stratégie grains au actualizat estimările pentru producția de rapiță din UE, dar și din Marea Britanie pentru sezonul 2020-2021, de la 17,02 milioane de tone la 16,68 milioane de tone. Astfel, prognoza actualizată este mai mică decât cea din sezonul precedent și este minimă, din 2006 încoace. Prognoza în scădere este cauzată de condițiile meteorologice cum ar fi seceta și înghețurile de primăvară înregistrate în mai multe țări europene, precum și de micșorarea suprafețelor însămânțate cu culturi oleaginoase în UE. Experții preconizează, de asemenea, lipsa ofertei de rapiță în UE în sezonul viitor, deoarece creșterea prognozată a importurilor de culturi oleaginoase (până la 6 milioane de tone) nu va putea compensa pe deplin reducerea producției brute a acestei culturi.

  Astfel, am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am solicitat să îmi comunice strategia Uniunii în ceea ce privește susținerea culturilor de rapiță de pe piața europeană”, a scris Daniel Buda.

  Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a primit răspunsul de la Janusz Wojciechowski, Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

  Acesta a confirmat faptul că producția de rapiță din Uniunea Europeană a scăzut într-adevăr sub mediile istorice. În consecință, producția de semințe oleaginoase, în special producția de rapiță, va fi puternic sprijinită în noua Politică Agricolă Comună (PAC).

  ”Politica agricolă comună (PAC) este orientată către piață, iar sprijinul acordat fermierilor a trecut de la sprijinirea prețului de piață pentru produse la sprijinul direct pentru venituri, decuplat de producție. Fermierii europeni, inclusiv cultivatorii de semințe de rapiță, au beneficiat de plăți directe decuplate în cadrul PAC începând cu 2005.

  Dinamica pieței, inclusiv producția și comerțul exterior, depinde de o multitudine de factori – inclusiv de situația meteorologică greu de anticipat – și este normal să se observe variații ale ofertei. Producția de rapiță din UE a scăzut într-adevăr sub mediile istorice, în timp ce producția de floarea-soarelui și de soia se situează mult deasupra mediei pe cinci ani. Condițiile de însămânțare nefavorabile din toamna trecută au accentuat această situație. A plouat prea târziu ca să se încheie semănarea semințelor de rapiță în fereastra optimă, afectând atât producătorii din UE (nordul Franței, Germania, nord-estul Sloveniei, România, Bulgaria, Ungaria și Spania), cât și pe cei din vestul Ucrainei.

  În conformitate cu propunerea Comisiei pentru viitoarea PAC, un nou model de performanță propus va permite statelor membre să elaboreze o combinație de măsuri obligatorii și voluntare, în funcție de obiectivele și nevoile lor, precum și în ceea ce privește obiectivele PAC. În acest cadru, producția de semințe oleaginoase, în special producția de rapiță, va fi concepută și sprijinită în consecință. În ceea ce privește disponibilitatea importurilor, tarifele de import sunt stabilite în prezent la zero și, prin urmare, nu mai pot fi reduse”, a transmis europarlamentarul Daniel Buda prin mesajul său.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Căutare în articole

  Te-ar mai putea interesa

  Oficial Bruxelles: Subvențiile fermierilor români vor crește cu câțiva euro! Dacian Ciolos, Renew Europe: Nu aș îndrăzni să vorbesc de o reformă a PAC, ci de modificări de substanță! Sprijin mai mare pentru apicultori: Rata de cofinanțare, majorată de la 50% la 75%, chiar 85%

  Ultimele știri

  Noua reformă PAC, adoptată în Parlamentul European. Deciziile care schimbă viața fermierilor români Noi reguli pentru subvențiile APIA. Fermierii care pot încasa plățile pe hectar și animale! S-a votat noua PAC! Tinerii fermieri primesc 100.000 de euro pe o perioadă de 7 ani!

  Abonare gratuită la știri

  20200920