agrointel.ro
ForțaPAC
 • Știri
 • Video Forța PAC
 • Evenimente Forța PAC
 • Special: Forța PAC JUNIOR
 • Despre proiect
 • Discuții privind plata pentru polenizare ca sprijin pentru crescătorii de albine

  Agrointeligența Agrointeligența -

  Primele discuții în spațiul public despre introducerea unei plăți pentru plenizare, mai exact pentru serviciul de polenizare pe care albinele îl fac în ferme, mai ales în cele pomicole. În contextul noilor scheme de sprijin ce ar putea fi introduse prin noua Politică Agricolă Comună, în Bulgaria se dezbate și această posibilă măsură de sprijin.

  În Bulgaria, deși producătorii agricoli s-au arătat deschiși la ideea de a plăti pentru polenizare, problema este lispa unui sistem de control al acestui serviciu. „Avem o mare problemă cu apicultorii care nu-și îngrijesc albinele conștiincios și mor. Și atunci suntem de vină – cultivatorii de fructe ”, a explicat pentru Agri.bg Dimitrichka Tarpanova, vicepreședinte a Uniunii cultivatoare de fructe Dobrudzha (DOS).

  La rândul său, președintele asociației „Apicultură biologică” Petko Simeonov a comentat și el subiectul. ”Apicultura mobilă (pastorală – n.r.) trebuie reglementată în noua perioadă de programare a Politicii Agricole Comune (PAC) după 2020. Pentru ca apicultorii să beneficieze efectiv de apicultura pastorală, aceasta trebuie să fie co-finanțată”, a spus Simeonov.

  Obstacolul pentru apicultorii care doresc să practice apicultura pastorală în acest moment este lipsa unei legislații clare în Bulgaria.

  „După ce am sunat la Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentară (BFSA) pentru o scrisoare de trecere, mi s-a explicat în detaliu că, pentru a ieși în anumite locuri, a trebuit să găsesc ferme temporare de creștere a animalelor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, totuși, trebuie să găsesc proprietarii, nu chiriașii, a terenurilor în blocurile desemnate. Apoi, trebuie să semnez un contract notarial cu fiecare proprietar, unde vor fi platformele mele și, pentru fiecare mutare a albinelor, voi avea nevoie de un astfel de contract nou. La rândul lor, proprietarii de terenuri trebuie să obțină o schiță actualizată și să indice chiria pentru timpul alocat în timp ce recolta dată înflorește ”, a scris un apicultor.

  În plus, apicultorii bulgari trebuie să plătească o taxă pentru familia albinelor – lucru care îi împiedică și să aplice bune practici.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Căutare în articole

  Te-ar mai putea interesa

  Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

  Ultimele știri

  Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

  Abonare gratuită la știri