agrointel.ro
ForțaPAC
 • Știri
 • Video Forța PAC
 • Evenimente Forța PAC
 • Special: Forța PAC JUNIOR
 • Despre proiect
 • A început super-trilogul pentru PAC. Săptămână decisivă pentru subvențiile fermierilor români

  Agrointeligența Agrointeligența -

  Un super trilog a început astăzi între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE, pe marginea reformei Politicii Agricole Comune până în anul 2027. Toate temele rămase deschise trebuie închise în cursul negocierilor din această săptămână. Sunt în joc miliarde de euro, inclusiv subvențiile fermierilor români și finanțările la care aceștia vor avea acces în următorii ani.

  După mai bine de doi ani de negocieri, instituțiile UE vor să stabilească în sfârșit o linie finală în săptămâna aceasta și să adopte politica agricolă comună (PAC) pentru anii 2023-2027. Președinția portugheză dorește să rezolve ultimele puncte de dispută astăzi și mâine într-un trialog .

  Imediat după aceea, miniștrii agriculturii din UE vor aproba definitiv forma agreată a PAC. În acest scop, întâlnirile au fost reprogramate cu o săptămână mai devreme. Astfel, și Consiliul Agrifish din 30 mai  a fost reprogramat pentru 26-27 mai pentru a coincide cu super trilogul, deoarece există speranțe mari să se ajungă la un acord pe reforma PAC.

  Care sunt punctele încă în dispută

  Parlamentul, Consiliul și Comisia încă argumentează în legătură cu aceste chestiuni:

  Negocierile se pot prelungi târziu în noapte

  Negocierile trilogului de la Bruxelles urmează să dureze toată ziua astăzi. Miercuri dimineață (26 mai) miniștrii agriculturii din UE au fost informați cu privire la statutul interimar de către președinția Consiliului pentru a îmbunătăți mandatul de negociere, dacă este necesar. Trilogul va continua după-amiaza.

  Dacă este necesar, președinția portugheză a Consiliului UE dorește să prelungească joi trilogul de două zile. Sesiunile nocturne sunt luate în considerare.

  Scopul declarat este de a încheia în cele din urmă dezbaterea reformei, astfel încât guvernele din statele membre să aibă suficient timp pentru a pune în aplicare noile măsuri în legislația națională.

  Referitor la negocierile din aceste zile, Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nu a făcut nicio comunicare oficială. Conform agendei publice a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, acesta se află astăzi la Brașov, la o conferință a industriei alimentare.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Căutare în articole

  Te-ar mai putea interesa

  Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

  Ultimele știri

  Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

  Abonare gratuită la știri